Článek o významu Vánoc

Za velkým příběhem Ježíšova příchodu

02/12/2022
Sdílet

Připomínat, že Vánoce oslavují univerzální lidské hodnoty naděje, lásky, míru a pokoje, chce projekt HledamBoha.cz během Adventu. V úvodním období křesťanského roku přinášíme pravidelná nedělní zamyšlení na sociálních sítích a upozorňujeme na kurzy, které přivádějí k tomu, jak Vánoce chápou věřící lidé.

„Z minulých let máme zkušenost, že období kolem Vánoc řadu lidí přivádí k otázkám, které se více či méně dotýkají křesťanství, ať už v zájmu poznat blíže pozadí tradic a zvyků, nebo naopak třeba v pocitu osamocenosti,“ vysvětluje ředitel projektu HledamBoha.cz Marek Chvátal. Adventní aktivity tak podle něj odrážejí zjištění, že „jen v této době máme příležitost říkat v České republice jméno Ježíš, aniž by se lidé osypali.“

Proto se právě v adventu snažíme přivést zájemce ke kurzu Proč Ježíš? V pouhých čtyřech lekcích naši e-koučové objasňují, kým je Ježíš pro křesťany, jaký byl jeho pozemský život a poselství, co znamená v něj věřit. Blízké zaměření má také kurz Velký příběh II, který se věnuje Novému zákonu, tedy části Bible, která začíná právě příběhem Ježíšova narození v Betlémě.

Znovu vidět Vánoce dětskýma očima

Chceme být nablízku lidem, které vede předvánoční atmosféra či dlouhé noci k úvahám o vlastní existenci, vztazích a postavení vůči tomu, co přesahuje naše poznání. I proto na našich sociálních sítích o každé ze čtyř adventních nedělí (od 27. listopadu do 18. prosince) přinášíme zamyšlení o tom, jak dospět k vánoční oslavě naplněné radostí a pokojem, nikoli napětím a nuceným veselím.  

„Vzpomeňte si na to, jak kouzelné byly Vánoce, když jsme byli děti. Proč tomu tak bylo? Možná proto, že celé Vánoce a potažmo i celé dětství pro nás bylo jedním velkým dárkem. Spousta z nás by ráda Vánoce znovu viděla dětskýma očima. 

Že je to naivní? 

Sám Ježíš, jehož narozeniny slavíme, řekl: "Buďte jako děti, těm patří Boží království."

Vraťte se spolu s námi do dětských let v příběhu Vánoc a objevte dar, který nám dal Bůh v Ježíšovi, v malém, bezbranném miminku.“  (Tým HledamBoha.cz k 1. adventní neděli)

Najít naději v době plné beznaděje je hlavním motivem adventních aktivit projektu HledamBoha.cz. Těšíme se na každého, kdo se k nám přidá!

FILIP BREINDL

foto: Pixabay

    

Další