Článek o činnosti projektu HledamBoha.cz v roce 2022

Zvládnout rostoucí zájem

02/01/2023
Štítky pro obsah: Křesťanství Církev
Sdílet

Rostoucí zájem o služby HledamBoha.cz, úspěšná podzimní sbírka a hledání nových spolupracovníků. V roce 2022, který byl v mnoha ohledech a pro mnoho lidí náročných, jsme dokázali být nablízku lidem, kteří si kladou otázky o křesťanství a smyslu života.

„Skoro 900 lidí v průběhu roku započalo a dokončilo některý z našich online kurzů. To je skoro dvojnásobek oproti předchozím letům, kdy to bylo vždy do 500,“ přibližuje ředitel projektu Marek Chvátal. Podle něj začalo zrychlovat i celkové tempo růstu poptávky: Celkově se na HledamBoha.cz obrátilo asi 2200 lidí, loni to bylo přes 1500 a předloni přes tisíc. „Výhled do příštího roku je tedy zvládnout růst zájmu. Budeme hlavně šířit povědomí mezi křesťany a zvát je ke spolupráci,“ říká Marek Chvátal, který pro rok 2023 očekává navýšení kontaktů na 3000 lidí. V takovém případě bude nezbytné rozšířit počet virtuálních průvodců, tedy lidí, kteří jsou se zájemci v kontaktu, odpovídají na jejich otázky, případně je vedou v kurzech. „Dvacet nových koučů potřebujeme určitě. Vytvoříme na to kampaň v průběhu prvního čtvrtletí,“ avizuje ředitel projektu, podle něhož se zatím nedaří počet aktivních koučů výrazně navyšovat: Ti, kteří jako nováčci procházejí školení, obvykle pouze vykrývají kolegy a kolegyně, kteří svou službu z různých důvodů přerušují či opouštějí.

Rok 2022 byl pro projekt HledamBoha.cz stabilní po finanční stránce. Ilustruje to podzimní sbírka, která vysoko přesáhla očekávaných 200 tisíc korun, výslednou sumu tzv. matchovali (násobili) nadační partneři 3W Foundation a 4D Ministries. „Díky tomu končíme rok s mírným, asi pětiprocentním přebytkem rozpočtu,“ přibližuje Marek Chvátal. 

Čísla jsou podle něj jen orientačním ukazatelem, který nezachycuje třeba kvalitu doprovázení a úroveň navázaných vztahů mezi kouči a zájemci. „Věříme, že se nám daří poskytované služby posouvat, snažíme se stále vylepšovat systém školení a vyhodnocovat všechny podněty,“ říká ředitel projektu. Uzavírá přáním: „Všem přeji úspěšný rok 2023 a věřím, že lidé, kteří se rozhodli objevovat Boha, u nás najdou dobré nasměrování na tuto svou novou cestu.“

FILIP BREINDL

foto: Pixabay

    

Další