Článek o koučinku

K životu s Ježíšem přes hádky. Nebo s jediným slovem

Sdílet

Osobní cesta k Bohu se u někoho nevyhne sporům a polemikám. E-koučové projektu HledamBoha.cz jsou k dispozici i takovým lidem. Nabízejí jim naslouchání a přijetí bez odsuzování.

„Zrovna teď mi jedna z kouček psala o tom, že je v kontaktu s paní, která byla zpočátku velmi ostrá. Ukázalo se, že je to křesťanka, která zažila odmítnutí v několika církvích, a takto si testovala, kdo je na druhé straně, zda u nás také nenarazí. Když pochopila, že ji nebudeme soudit, získala důvěru a nyní chce na HledamBoha.cz odkázat i svého partnera,“ popisuje Alena Lupton, která koordinuje více než 40 dobrovolných on-line průvodců.  „Jsou lidé, kteří vyloženě přicházejí s cílem přesvědčit nás, že se mýlíme a žádný Pán Bůh není. Nebo mají své představy o Bohu a chtějí nás přesvědčit o své pravdě,“ přibližuje svou zkušenost Petr Libánský s tím, že ne vždy se podaří dospět ke shodě, ale každému je třeba dát najevo ochotu komunikovat ve vstřícném, neodsuzujícím prostředí. 

„I lidé, kteří se s námi dohadují, jsou v nějaké fázi hledání Boha, Bůh jim není lhostejný. Dáváme jim najevo, že tu jsme pro ně,“ mluví Alena Lupton o pochopení. „S kouči se věnujeme i přípravě na konfrontační momenty, v konkrétních situacích se můžeme poradit. Základem je neodsuzovat a postupovat s trpělivostí a empatií,“ dodává koordinátorka on-line průvodců.

Přidal se i tatínek

V roce 2022 kontaktovalo platformu HledamBoha.cz kolem 2500 lidí s velmi různorodými životními příběhy: „Jeden muž přišel s jediným slovem o sobě: Hledám. Začali jsme si vyměňovat maily a pán se rozhodl jít cestou života s Ježíšem, pravidelně čte Bibli a odhodlává se k návštěvě nějakého místního sboru,“ zmiňuje kouč Honza. Navázání osobního kontaktu s konkrétní církví může být pro některé lidi náročným krokem, ale někdy přijde nečekaný impuls: „Mladá dívka od začátku hledala odpovědi, začala číst Bibli a postupně projevila zájem i o návštěvu církve. V době, kdy jsme to probírali, se na procházce setkala s jedním pastorem, který ji pozval k nim do církve. Začala tam docházet a momentálně se k ní přidal i její tatínek,“ vypráví koučka Daniela Vostalová. 

Také jste dospěli k životu s Ježíšem přes náročné překážky, přes hádky s druhými i sebou samým? Podělte se o svou zkušenost, pište nám na info@hledamboha.cz.

FILIP BREINDL

foto: Pixabay

  

Další