Článek o online kurzu

Vybíráme z kurzů: Proč Ježíš? A jak je to s nebem a peklem?

17/02/2023
Sdílet

Popeleční středa, půst, velikonoční symbolika: Vstupujeme do období, kdy se i v běžném zpravodajství objevují odkazy na křesťanství. Pro zájemce, kteří chtějí poznat více, je připraveno několik on-line kurzů. Dva z nich v tomto období doporučujeme:

Kdo byl Ježíš? Existoval vůbec? A co nám může říct v současnosti? V kurzu Proč Ježíš? neexistuje otázka, která by pro on-line průvodce byla tabu. Zájemce povzbuzují k diskusi a vyzývají je také, aby se k informacím sami vyjadřovali a přemýšleli o nich. „Jako nejlepší nápad vidím povinnost vyjádřit se k tématům a hlavně možnost diskutovat s koučem tak dlouho, až všemu porozumím,“ napsal ve svém hodnocení Pavel, který kurz absolvoval ve svých 74 letech.

HledamBoha.cz kurz převzalo ze zahraničního projektu Jesus.net.  „Tento kurz se používá již mnoho let, myslím, že téměř dvacet. Už ani nevím, kdo ho kdy napsal,“ přiblížil Martien van der Helder, nizozemský kazatel, který koordinuje web Jesus.net. „Stále se navíc proměňuje. Nedávno jsem podle potřeb současných absolventů aktualizoval holandskou verzi a brzy totéž chystám i u angličtiny,“ prozradil.  „Myslím, že to bylo ideální počtení i pro ateisty, kteří jsou však otevření dozvědět se více a rozšířit si obzory,“ dělí se o svou zkušenost Tereza, která on-line kurzem prošla.

Nebe, peklo, ráj

Jak dobrý je dostatečně dobrý? Kniha Andyho Stanleyho s tímto názvem (vydalo nakl. Postilla, 2017, originál How Good is Good Enough? 2003) inspirovala kurz Nebe, peklo, ráj, jehož cílem je srozumitelně vysvětlit, jak křesťanství ve skutečnosti uvažuje o posmrtném životě. Dobří lidé půjdou do nebe a hříšníci do pekla? To je mýtus a křesťanské myšlení nabízí trochu jinou cestu do nebe. Zájemcům vše osvětlí on-line průvodci, kteří znovu povzbudí k diskusi. „V jednoduchosti je vlastně krása. Opravdu vydařený kurz,“ ocenila Monika, jedna z celkem asi 350 absolventů. Připojíte se k nim?

(fb)

foto: Pixabay

  

Další