Článek o tajemství Vánoc

Tajemství Vánoc? Jsou pro všechny bez rozdílu

Sdílet

I nekřesťany oslovuje vánoční příběh Ježíšova narození. Poselství betlémské události srozumitelně přibližuje kurz Tajemství Vánoc, nový počin projektu HledamBoha.cz.  

„Mnoho lidí hledá o Vánocích víc než konzum a lesk a zajímá se o jejich poselství,“ říká Alena Lupton z HledamBoha.cz, která kurz připravila. Předlohou se stala stejnojmenná kniha amerického evangelikálního pastora Timothyho Kellera (v češtině vyšlo Tajemství Vánoc v nakladatelství Biblion v roce 2021). „Pro kurz využíváme přehlednou strukturu knihy, která ukazuje různé hodnoty obsažené ve vánočním příběhu, a srozumitelně vysvětluje jeho křesťanskou podstatu: Bůh na sebe bere lidskou podobu právě v malém dítěti,“ vysvětluje Alena Lupton a dodává: „Kurz se zaměřuje i na další aktéry vánočního příběhu, například na krále Heroda, Ježíšovu matku Marii a další.“

Česko patří k zemím se silnou křesťanskou tradicí, která pronikla i do řady vánočních zvyků a symbolů. „Pak tu jsou samozřejmě komerční vlivy a v českém prostředí také dědictví komunistické totality, která se snažila Vánoce zobrazovat jako hezký občanský a rodinný svátek bez náboženského obsahu. My ukazujeme to křesťanské jádro, které oslovuje nejen křesťany,“ přibližuje Alena Lupton.

Advent před Vánoci je pro projekt HledamBoha.cz obdobím největšího zájmu o konkrétní kurzy i o poznávání křesťanství jako takového. „Obecně se v tomto období více mluví o Bohu, lidé navštěvují kostely, duchovní chodí do médií.  Zároveň někteří lidé nevědí, koho by se na křesťanství zeptali, nemají křesťanské známé nebo o nich nevědí.  Snažíme se vyjít této poptávce vstříc,“ uvádí ředitel projektu Marek Chvátal. A pokud jde o tajemství Vánoc? „Spočívá hlavně v tom, že Vánoce jsou pro všechny bez rozdílu, protože pro všechny bez rozdílu přišel Ježíš na svět,“ uzavírá.

(fb)

foto: Unsplash

 

Další