Článek o činnosti projektu HledamBoha.cz v roce 2023

Novoroční předsevzetí mají duchovní rovinu

05/01/2023
Sdílet

Osobní rozvoj, sociální a rodinné cíle, cíle zaměřené na vztahy, to jsou časté náměty novoročních předsevzetí, která si lidé dávají, dokonce jedny z nejčastějších vedle zanechání kouření, přechodu na zdravé stravování či zvýšení finančního příjmu. Projekt HledamBoha.cz chce být nablízku těm, kteří chtějí svůj osobní růst spojit s rozvojem spirituality.

Konkrétně pro rok 2023, jak zjistil průzkum sociální investiční sítě eToro, si plánuje dát předsevzetí přes 50 procent dospělých lidí v Česku. Nejčastěji se týkají osobního zdraví a pohody, dále potom na finanční cíle, za nimiž následuje právě zmíněný osobní růst a rozvoj vztahů. Není bez zajímavosti, že tento typ předsevzetí bývá častější u mladší věkové skupiny, tedy u mladých dospělých. 

„Lidé se na začátku roku sami sebe ptají, jak být lepší, jak svůj život naplnit, jak ho zkvalitnit. Chceme ukázat, že tyto úvahy mohou jít ruku v ruce s osobní spiritualitou, dát tomu tázání po naplnění života duchovní rozměr,“ říká k tomu koordinátorka koučů Alena Lupton. Pro sociální sítě projektu HledamBoha.cz proto chystá sérii zamyšlení o předsevzetích, jejich významu, smyslu plánování, ale také o nenaplněných slibech, zklamání ze sebe, pocitech selhání. „Chceme ukázat, že je tu duchovní rovina, kterou ne každý vidí nebo si ji připouští. Hledání Boha často začíná u otázek po smyslu vlastního života,“ přibližuje Alena Lupton, která naváže na sérii adventních a vánočních zamyšlení. Doplní je ukázky z videoankety na YouTube kanálu projektu HledamBoha.cz, kde respondenti odpovídají právě na otázky o smyslu života, ale i o víře, vztahu k Bohu či Bibli.

A jaká předsevzetí jste si do roku 2023 dali vy?

Filip Breindl

foto: Pixabay

   

Další