Rozhovor s ředitelem projektu Hledám Boha

Vidět Boží působení v životech lidí

01/10/2022
Sdílet

Honza s Markem si předali pomyslnou štafetu: Po osmi letech odchází ředitel projektu HledamBoha.cz Jan Heřmanský, na jeho místo nastoupil Marek Chvátal, který dosud působil ve sdružení křesťanských podnikatelů Kompas. Přinášíme jejich společný rozhovor.

J.: Moje kroky nesměřují úplně pryč od HledamBoha.cz, mířími k našim dlouholetým partnerům, nadaci 3W Foundation, kde budu pomáhat s podporou především křesťanských projektů. Což je pro mě práce, která má opět nějaký přesah a souvisí se sdílením evangelia, učednictvím a budováním zdravé církve, což jsou pro mě velká životní témata. Partnerství 3W a HledamBoha.cz je takovou třešničkou na dortu. 

M.: Když se ohlédneš, jak hodnotíš roky v HledamBoha.cz?

J.: Mám obrovskou radost, když vidím, jak se HledamBoha.cz postupně vyvíjelo. Od malého projektu k většímu a potom postupně k celé samostatné organizaci. Mám radost z toho, že nám teď už mohu říct pravidelně každý rok píše přes 1000 lidí. A taky mám radost z každého z těchto lidí, které jsem mohl potkat osobně, slyšet jejich příběhy a to, že jim HledamBoha.cz třeba mohlo nějak pomoci na jejich cestě. Nejraději vzpomínám právě na setkání s lidmi, kteří skrze HledamBoha.cz uvěřili. Jako poměrně velký skeptik jsem byl vždycky velmi dojatý, když jsem viděl nějaké konkrétní Boží působení v životech lidí. Vtipný byl moment, kdy si ode mne jedna nově obrácená slečna nechala podepsat Bibli. To jsem opravdu nečekal. 

M.: Všímám si, že v mnoha věcech jsme si podobní. Především v empatickém přístupu k druhým. Honzu vnímám jako klidnou trpělivou sílu, která pozvolna dosahuje stanoveného cíle. Já jsem v tomto více hektičtější a někdy chytám více zajíců najednou. Všichni to už ale o mně ví, varoval jsem je. Skvělé je, že se s Honzou lišíme v našich kontaktech. Můžu tedy HB dostat rychle tam, kde by se Honza trápil déle. A já zase nemusím vyšlapávat cestu tam, kde to už Honza prošel jako první.

J.: A co tě přivedlo do projektu?

M.: Byla to zvláštní cesta. Hledal jsem uplatnění, ale vůbec by mne nenapadlo mířit “tak vysoko”. Kamarád Pete mne pozval na kafe a ptal se, zda bych o místě v HledamBoha.cz neuvažoval. Proč ne? Uvažovat můžu. A postupně jsem se scházel s lidmi z HB, povídali jsme si a nakonec slovo dalo slovo. Během toho scházení a namlouvání jsem si uvědomil, jak mne celý projekt chytá za srdce. Evangelizace! Dokonce online. Mezidenominačně! A ještě k tomu profesionálně a efektivně. Připadal jsem si dost nepatřičně. Já mám takový projekt vést? S Bohem jsme se dohodli, že to místo dostanu pouze v případě, že mne tam bude opravdu chtít. Tak kdyžtak připomínky posílejte rovnou na nejvyšší místo. :-)

J.: Mám hlavně radost, že tu je nejen Marek Chvátal jako ředitel, ale dokonce celý tým lidí, kteří jsou v HledamBoha.cz zapojeni. Přeji jim, aby jim to v týmu dobře klapalo. No a pak samozřejmě Markovi a celému týmu přeji i to, aby projekt nesl hodně dobrého ovoce, aby mohli zažít a potkat lidi, kteří skrz HledamBoha.cz uvěří nebo kterým HledamBoha.cz nějak v životě pomohlo. 

M.: Mám s HB veliké plány. Chci, aby tento geniální projekt byl do deseti let nejznámějším nástrojem pro evangelizaci v ČR. Každá církev bude moci využít našeho know how a získávat tak lidi pro Ježíše. Můj sen je, aby se HB stalo pro každého hledajícího první adresou. To znamená, že se staneme všeobecně známým projektem. Není to málo. Ale jsem si jistý, že je to dosažitelný cíl.

(fb)

popiska fotky: V mnoha věcech jsme si podobní, srovnává se Marek Chvátal (vlevo) se svým předchůdcem Janem Heřmanským.

Foto: HledamBoha.cz

             

Další